Bragt i Tölt's juli-nummer 2010

Darri og Prinsessa’s saga

Den 25. maj 2010 sendte vi Darri frá Kampholti, 29 år, og Prinsessa frá Stykkisholmi, 31 år, begge med eliteklasse (ærespræmie) for afkom, til de evige og stedsegrønne græsgange.

Darri og Prinsessa fulgtes også ad, da de for næsten 25 år siden, i september 1985, kom med fly fra Island. I sommeren 1985 havde vi spurgt Friðþjofur Þorkellsson om han vidste om en kåret hingst eller hoppe til salg, og vi  nævnte også nogle hingsteemner. Friðþjofur kom tilbage og fortalte om Darri og Prinsessa.

Vi skulle vælge, men det kunne vi ikke, så det endte med, at vi købte begge to ubeset, forudbetalt og uden returret. 

Prinsessa var kåret i 1. klasse på Island. I Søtofte fik hun 17 føl. Hun fik 1. præmie for afkom i 1995 og som første hoppe i Danmark blev hun afkomskåret i eliteklasse i 1998. Prinsessa’s første afkom Hilda fra Søtofte, blev i 1993 kåret med 8,25 og var i mange år den højest kårede danskfødte hoppe.

Prinsessa var en venlig, men også lidt reserveret hest, som helst ville passe sig selv og sine føl. Da hun ikke fik flere føl, var hun en kort tid ridehest for en 12 års pige. Altså tilredet – kåret – 17 føl – ridehest.

Darri er et kapitel helt for sig selv.

I 1985 var han 3. højest kårede 4-års hingst på Island med en total på 7,98. Brugt i avlen som unghingst, fik han omkring 20 afkom på Island..

I Danmark fungerede han som avlshingst fra 1986. Hans ældste afkom i Danmark er født i 1987. I alt  har han  tæt på 500 afkom. Darri gik altid i stod, hvor han har bedækket hopperne godt, grundigt og flere gange – for en sikkerheds skyld, har han sikkert tænkt..

I 1988 vandt han med Einar Öder Magnusson i sadlen St. Bededagsstævnet i 5-gang, tölt og 150 m. pasløb. Derefter bedækkede han omkring 30 hopper hen over sommeren og i august ved NM i Sverige vandt han og Einar 5-gangs kombination og 5-gang og blev derudover nr. 3. i stilpas, 5. i tölt og endelig 5. på 250 m. pasløb.  

Darri blev afkomskåret i 1. klasse på Vilhelmsborg i 1995. I 2007 stillede han endnu engang med en afkomssamling og blev afkomskåret i eliteklasse, som den første hingst i Danmark nogensinde. Darri blev fremvist med 15 afkom og viste i en alder af 26 år gode gangarter og især en god og hurtig pas.

Det var karrieren, og den var ikke så ringe endda.

Men for os i Søtofte blev det til meget mere. Denne venlige, nemme og medgørlige hest med et utroligt dejligt sind, kom meget mere ind under huden, end vi nogensinde havde forestillet os kunne ske. I modsætning til andre hingste, vi har haft gennem årene, solgte vi ham ikke. Darri blev en selvfølge i vores verden, som avlshingst, som ”legeonkel” for vores hingsteføl, som ridehest gennem alle årene. Han blev sidst redet i efteråret 2009, hvor en dygtig islandsk rytter spontant udbrød: ”Han er da ikke 28 år!”.

Den lange vinter var hård ved ham. Fra at være en rask senior i efteråret 2009, var han pludselig gammel og virkede træt. Da forårsgræsset ikke ændrede situationen, følte vi, at nu var det tid.

Hermed er en epoke hos os slut. Vi fik sagt ordentlig farvel. Rolf kom farende aftenen før for at sige farvel og vi stod tre voksne mennesker og gnubbede ham og havde hver sin klump i halsen. Vi tænker jævnligt på dem begge og de gode oplevelser, vi har haft gennem 25 år.

Mest tænker vi på Darri, som for os blev noget ganske særligt.

Laila og Asser
Søtofte