Skrevet i 1999:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Þokki 1048 frá Garði og Kolfinnur 1020 frá Kjarnholtum

Þokki og Kolfinnur er de to højest præmierede sønner af Hrafn 802 frá Holtsmúla. Begge er brune med sort man og hale og har avlet fantastisk rummelige gangarter, men også bygning af noget varierende kvalitet. Begge, dog især Þokki, har måttet kæmpe hårdt for at blive anerkendt hos de islandske avlskonsulenter, men det er lykkedes og begge er i dag afkomskårede med ærespræmie.

Þokki 1048 frá Garði

Þokki blev født i 1976 hos avleren Sigurjón Björnsson, på gården Garði i Skagafjördur. Þokki's mor er Molda frá Garði, som er ukåret og af relativt ukendt afstamning. Dog er hendes morfar Hreinn 304 frá Þverá, der vandt Sleipnir-pokalen hele 3 gange som bedste hingst med afkom på Landsmót i 1950, 1954 og 1958, men som aldrig rigtig har sat sig varige spor i avlen på Island.

"Tvivlsom som avlshest"
Þokki blev vist første gang som 4-åring ved en lokal kåring i Skagafjörður i 1980 og fik bedømmelsen 7,90-7,73=7,82. I tidsskriftet Hesturinn Okkar fik han følgende ord med på vejen af avlskonsulent Þorkell Bjarnason: "Jævnaldrende med Hamar frá Holum var Þokki frá Garði på Hegranesi, en stor unghest, meget velrejst men meget dårligere bygget bagtil. På trods af gode rideegenskaber og smukke bevægelser, er Þokki tvivlsom som avlshest." På trods af en umiddelbart talentfuld 4-års kåring var dommerne endog meget skeptiske overfor Þokki primært p.g.a. en klein bagpart.

Handlet pr. telefon
Året efter i 1981 blev Þokki vist ved Fjórðungsmót på Sydlandet. I det mellemliggende år var han blevet købt af bonden Jón Karlsson, Hala. Jón havde købt hingsten ubeset pr. telefon. Fremvisningen på Fjórðungsmót var ikke just nogen succes, idet Þokki faldt meget for bygning og fik totalbedømmelsen 7,35-7,95=7,65. I de efterfølgende år var der fuldstændig stille om Þokki, der udelukkende blev brugt på Jón Karlsson's egne hopper på Hala, samt på gården Sandhólaferju i samme område. I 1986 blev Þokki kåret for 3. gang nu 10 år gammel, hvilket er ret usædvanligt på Island, hvor hingstene typisk bliver kåret som individer, indtil de er 8-9 år. Þokki fik bedømmelsen 7,64-7,93=7,78 og havde bl.a. 8,5 for hals og tölt, men kun 7,5 for vilje.

4. og sidste forsøg
I slutningen af 80'erne begyndte de første afkom efter Þokki at komme frem ved kåringer og stævner på Sydisland med gode resultater. Jón Karlsson havde allerede gennem flere år udtalt, at han havde en af Islands bedste avlshingste og nu blev Þokki så fremstillet for 4. gang som individ i en alder af 13 år. Heller ikke denne gang lykkedes det at opnå den forjættede 1. præmie, men det var tæt på med bedømmelsen 7,83-8,09=7,96.

Þokki med afkom ved LM 1990Sensation ved Landsmót 1990
Þokki var simpelthen årets sensation i 1990. På trods af, at han var næsten ukendt og der kun var tilredne afkom efter ham født hjemme på Hala, avlet primært på ukårede hopper, blev der kåret mange afkom i foråret 1990, og med gode resultater. Derfor blev Þokki udtaget til årets Landsmót i klassen for hingste med 1. præmie for afkom. Her var han nr. 1 i sin klasse med 136 i BLUP for 23 bedømte afkom og viste en meget imponerende samling afkom, med megen udstråling, flotte rummelige gangarter og især god tölt. Þokki's samling var meget populær og fik megen opmærksomhed på Landsmót både p.g.a. de flotte heste og p.g.a. hele hans forhistorie, med de mange mere eller mindre dårlige kåringer og de hårde ord fra avlskonsulenterne. Domsordene i afkomsbedømmelsen lød:

"Hovedet er langt og med lidt tungt udtryk. Hårvæksten er middelgod, og halsen er lang og velrejst men kraftig. God mankekam og skrå skulder. Lige ryg men stærkt kryds. Kroppen er kraftig, men længden er god. Benene er ikke stærke. Afkommene har fremragende tölt, god trav og hurtig pas. Sindet er samarbejdsvilligt og pålideligt og med god ridevilje. Þokki avler store og flotte, men ofte tungtbyggede heste, dog med en del mangler på benene. De er energiske, med meget rene gangarter og er samarbejdsvillige rideheste, som præsenterer sig godt under rytter. Þokki får 1. præmie for afkom og 1. pladsen.

"Vi tog fejl"
Islands daværende hesteavlskonsulent Þorkell Bjarnason erkendte blankt, at han havde taget fejl med hensyn til Þokki. Þorkell udtalte, at han aldrig rigtigt havde troet, at Þokki havde vilje nok, men at hans afkom havde vist, at dette var forkert. Den flotte afkomsbedømmelse gjorde, at Þokki var meget efterspurgt som avlshingst i de efterfølgende år, men efter sigende fik Jón Karlsson ham hjem fra nordlandet i 1991 eller 1992 i meget ringe foderstand. Efter dette har Jón Karlsson ikke udlejet Þokki siden, men kun taget ladet ham tage imod hopper på Hala. Derfor har Þokki aldrig været flyttet rundt og blevet brugt på de bedste hopper i de forskellige områder af Island, som er normal praksis for mange af de øvrige tophingste på Island.

Þokki vinder Sleipnir pokalen ved LM 1994Sleipnir-pokalen
Þokki blev vist med afkom ved Landsmót 1994 og her fuldendte han solstrålehistorien ved at få ærespræmie og vinde den eftertragtede Sleipnir-pokal som stævnets bedste hingst med afkom. Þokki opnåede BLUP på 134 for 62 bedømte afkom. Hans afkomsfremvisning på dette stævne var god med mange gode töltere, men man savnede lidt af magien fra første gang han blev vist med afkom i 1990. Stort set alle de fremviste afkom var født på Hala eller Sandhólaferju. Domsordene lød:

"Þokki's afkom har velformet hovede, men med lidt tungt udtryk. Halsen er lang men noget svær, dog med meget god mankekam. Ryggen er lige men bred og med stærkt kryds. Afkommene er lange og har gode proportioner. Benstillingen er lige, men seneadskillelsen er ikke god. Hovene er stærke. Afkommene har fremragende tölt, god trav og hurtig pas. Sindet er en smule anspændt, men samarbejdsvilligt og de har god ridevilje. Þokki avler velrejste, lange og stærke heste, med middelgode ben. De er energiske, med meget rene gangarter og er rummelige rideheste. Þokki får ærespræmie for afkom og 1. pladsen."

Er Þokki bedre end sin far Hrafn 802?
Ved sin gennemgang af Þokki ved Landsmót 1994 diskuterede avlskonsulent Kristinn Hugason frem og tilbage, om Þokki, der har en højere BLUP end sin far, er den første søn af Hrafn 802, der har avlet bedre end sin berømte far. På papiret kan dette vel ikke anfægtes, men alligevel synes der at være et langt stykke op til Hrafn's flotte resultater.

Þokki's historie er på mange måder unik, fordi han har været brugt på en relativt lille gruppe primært ukårede hopper. Men i disse BLUP-tider har netop dette været en fordel. Þokki's BLUP bliver højere, når han har avlet gode afkom på ukårede hopper (der typisk vil have en relativt lav BLUP-værdi), end hvis det samme afkom var avlet på en kåret hoppe med typisk højere BLUP-værdi. Dette er logisk, men da hoppernes kvalitet reelt ikke kendes, må Þokki's BLUP-værdi efter min mening, være behæftet med noget større usikkerhed end hos den typiske avlshingst, hvor kvaliteten af en væsentlig del af de hopper, han bedækker er kendt, fordi de er kårede. Da Þokki aldrig har cirkuleret rundt på Island for at bedække, men primært har modtaget hopper på Hala, vil man aldrig helt kunne sammenligne Þokki's præstationer i avlen med andre hingstes.

De fleste eksperter er dog enige om, at Þokki avler bedre tölt end sin far, og at det er her, han har sin væsentligste kvalitet i avlen. Især en meget god takt i tölt kombineret med stor rummelighed er et kendetegn ved Þokki's afkom. Afkommene er store og velrejste, men ikke letbyggede og benene er ikke det stærkeste punkt. Til gengæld må man konstatere, at de hårde ord om hans afkoms ben fra den første afkomskåring i 1990 er blevet modereret betydeligt i 1994, hvor man har haft en større gruppe heste at vurdere ud fra.

Þokki's væsentligste sønner i avlen på Island er:

Mjölnir frá Sandhólaferju, der er kåret med 7,83-8,49=8,16. Mjölnir er en top 4-gænger med en fremragende, rummelig og taktfast tölt, som han har et rent 10-tal for, men benene er under middel.

Tývar frá Kjartansstöðum er kåret med 7,83-8,46=8,14 som 5-åring ved Landsmót 1998 og er efter superavlshoppen Terna 5777 frá Kirkjubæ, der også er mor til ærespræmiehingsten, Stígur 1017 frá Kjartansstöðum. Tývar er kåret som 4-gænger med 9,5 for tölt, som er hurtig og med imponerende aktion, men med tendens til at binde sig i langsomt tempo. Tývar har god forpart, men benkvaliteten er under middel. Efter sigende har Tývar også pasanlæg (fik 5,5 som 4-åring).

Þokki har 2 sønner i Danmark med fri bedækningstilladelse. Disse er Förull frá Sandhólaferju og Hjalti frá Hala. Þokki er ikke bedstefar til nogen hingste i Danmark.

Kolfinnur frá Kjarnholtum

Kolfinnur er født i 1981 hos avleren Magnus Einarsson, Kjarnholtum på Sydisland og er ligesom Þokki efter Hrafn 802 frá Holtsmula. Kolfinnurs mor er Glókolla frá Kjarnholtum.

Glókolla 5353 frá Kjarnholtum
Glókolla er efter Glaumur 857 frá Kjarnholtum og er linieavlet på Neisti 587 frá Skollagróf, der er både FFFF og MFF. Hun blev kåret som individ i 1982 i en alder af 8 år og efter at have fået 3 føl. Efter relativt kort tids træning opnåede hun bedømmelsen 7,75-7,47=7,61. Ved den samme kåring fik hendes 5-årige datter Kolbrá 5354 frá Kjarnholtum (helsøster til Kolfinnur) 1. præmie. Glókolla fik ærespræmie for afkom i 1991 med et gennemsnit på 7,89-8,17=8,03 for 5 bedømte afkom. Dette blev gentaget i 1997, hvor Glókolla atter fik ærespræmie med 133 i BLUP efter den særlige beregningsmetode, der blev benyttet dengang. Hendes afkom karakteriseres ved at være solide, men noget groftbyggede heste, med megen vilje og utroligt rummelige og taktfaste gangarter og især god tölt og pas. Udover Kolfinnur og Kolbra er Glókolla ligeledes mor til kendte hingste såsom Kolgrimur og Kolfur frá Kjarnholtum.

Kolfinnur ved LM 1986"Vækker ikke den store opmærksomhed hos tilskuerne"
Kolfinnur blev bedømt første gang som 4-åring ved Fjórðungsmót 1985 med bedømmelsen 7,95-7,87=7,91. Dermed var han nr. 4 i sin klasse. Ved samme stævne var Kolfinnur's helsøster, Kolbrá 5354, stævnets bedste hoppe. Kolbrá 5354, der i perioden 1983-85 var en af Islands bedste pasheste, fik ærespræmie for afkom i 1998.

Året efter vises Kolfinnur ved Landsmót 1986 og er 3. bedste 5-års hingst efter Kjarval 1025 og Ljori 1022 med bedømmelsen 8,01-8,25=8,13. Kolfinnur viser her meget rummelige og hurtige gangarter i både tölt, trav og pas, men han er ikke særligt velrejst under rytter, især ikke når han kommer op i fart. Avlskonsulent Þorkell Bjarnason skriver følgende om ham i Hrossaræktin 1986: "Kolfinnur er stærk, noget grov med meget gode rideegenskaber, men synes at mangle lidt af den magi, som de 2 andre (red.: Kjarval og Ljori) har, og er derfor i samme situation som sin helsøster Kolbrá 5354; at han viser meget gode rideegenskaber, men ikke vækker den store opmærksomhed hos tilskuerne." De næste år er der ret stille om Kolfinnur. Han er til salg og i 1988 er han meget tæt på at blive eksporteret, men han bliver i sidste øjeblik købt af avlsforeningen på Vestlandet.

Kolfinnur ved LM 1990"Væddeløbshest i alle gangarter"
Avlsforeningen på Vestlandet fremstiller Kolfinnur igen ved Landsmót 1990, hvor han til manges store overraskelse bliver nr. 1 i klassen for 6 år og ældre hingste foran Gassi frá Vorsabæ og Otur frá Sauðárkróki, som de fleste havde regnet med skulle kæmpe om førstepladsen. Han fik bedømmelsen 8,05-8,84=8,45 og viste imponerende rummelighed og bevægelse i alle gangarter, der dog var mere præget af kraft og fart end af egentlig skønhed og elegance, idet holdningen stadigvæk ikke er decideret smuk. Gassi frá Vorsabæ havde samme totalpoint som Kolfinnur, men dommerne motiverede deres valg af Kolfinnur som nr. 1 med, at han allerede i en alder af 9 år havde 3 afkom med på stævnet, deriblandt to 1. præmiehingste.

Kolfinnur blev fremvist og trænet af Gísli Gíslason, der beskriver Kolfinnur som en hest med helt utrolig rummelighed og kapacitet i alle gangarter - Gísli udtrykte det meget rammende ved at karakterisere Kolfinnur som værende en "væddeløbshest i alle gangarter". Han er meget nem og samarbejdsvillig og har god og sikker ridevilje, men dog ikke den lette og livlige vilje, som betegnes fjör. Kolfinnur fik ved denne bedømmelsen 9,0 for tölt og trav, 9,5 for pas og 8,5 for alle øvrige rideegenskaber.

Kolfinnur er stor og grov og ikke nogen smuk hest at se på. Hovedet er groft og halsen kraftig, men han har meget god skulder, mankekam og overlinie. Benene er af middel kvalitet. Han er en solid type, men mangler elegance i bygningen. Nogle af hans kritikere kalder ham en okse, men jeg synes dog, at hans afkom ofte er pænere bygget, end han selv er.

Kolfinnur's avler Magnus Einarsson har i et interview fortalt, at Kolfinnur, ligesom flere af sine søskende aldrig viste trav som unghest, og at dette bekymrede ham en del, da Magnus, ligesom mange andre avlere mener, at det er bedst, at ungheste foretrækker trav, når de bevæger sig frit på marken. Magnus Einarsson mener dog, at med Kolfinnur's gode trav under rytter er dette karakteristika ikke er noget væsentligt problem i hans avl.

Kolfinnur med afkom ved LM 1994. Det er Kolfinnur selv, der går forrest.Skulder ved skulder
Kolfinnur blev fremstillet med afkom ved Landsmót 1994 og blev nr. 5 og dermed næstsidst i klassen for hingste med 1. præmie for afkom med BLUP på 131 for 27 bedømte afkom. Vinder af klassen var dog hans søn Dagur. Hans samling var dog meget populær blandt tilskuerne og var efter min mening den flotteste i klassen sammen med samlingen efter Otur 1050 frá Sauðárkróki, der var sidst i klassen. Det var et imponerende syn at se Kolfinnur sammen med 6 afkom komme stormende i flyvende pas skulder ved skulder ned af banen næsten på linie. Domsordene lød:

"Kolfinnur's afkom er store og noget groftbyggede. Halsen er svær, middelrejst men med god mankekam. Ryggen er bred og krydset stærkt, de er langbenede og har gode proportioner. Ben og hove er af rimelig kvalitet. Afkommene har alle gangarter, tölten og passen er rummelig og taktren med kraftfulde bevægelser og de har god form under rytter. Kolfinnur får 1. præmie for afkom og 5. pladsen."

I 1997 blev Kolfinnur vist med afkom på Fjórðungsmót på Vestlandet og fik ærespræmie for afkom med domsordene:

"Kolfinnur's afkom er store, men ikke fintbyggede. Halsen er svær, men rimelig velrejst og med god skulder og mankekam. Ryggen er bred og krydset stærkt. Afkommene er lidt tunge i kroppen, men er langbenede og med gode proportioner. Benkvalitet er af rimelig kvalitet, men benstilling og hove er knapt moddelgode. Mange af Kolfinnur´s afkom er kraftfulde gangheste, de har megen vilje og pålideligt sind. De har alle gangarter med rummelighed og gode bevægelser og en energisk udstråling. Kolfinnur får ærespræmie for afkom med 126 i BLUP og 2. pladsen."

Det er værd at bemærke, at Kolfinnur avler bedre holdning og udstråling, end han selv havde. Afkommenes absolut største kvalitet er den store rummelighed og kapacitet i gangarterne, især i tölt og pas, samt en god aktion med meget stræk. Afkommene er store og solide, men bestemt ikke elegante p.g.a. den manglende lethed i forparten.

Kolfinnur's kendeste afkom er:

Dagur frá Kjarnholtum, der er kåret med 7,90-8,57=8,24 i 1992 med bl.a. 9,5 for tölt. I en alder af kun 10 år blev Dagur bedste hingst med afkom i klassen for 1. præmie hingste ved Landsmót 1994 med BLUP 133 for 17 bedømte afkom. Dagur avler ligesom sin far lidt grove, men kraftfulde rideheste, især med god tölt og solide ben. Dagur's afkom har dog siden 1994 ikke helt kunnet leve op til den meget lovende start.

Sörli frá Bulandi, der er kåret med 8,01-8,51=8,27 i 1991 og er en velrejst og letbygget hingst med lette og rummelige gangarter, herunder især god pas, men som dog godt kunne have lidt bedre benløft og holdning. Sörli blev i 1999 eksporteret til USA.

Burkni frá Borgarhóli, der i 1994 blev kåret med 7,78-8,54=8,16 og er velrejst og med god overlinie, men med knap middel benstilling og hove. Burkni har rummelige gangarter, herunder især god trav, og har flot form under rytter. Burkni blev eksporteret til Norge i 1995 og har været udlånt til Danmark i 1999.

Brynjar frá Árgerði, der er søn af ærespræmiehoppen Snælda 4154 frá Árgerði, og dermed 3/4 bror til Snældu-Blesi efter Hrafn 802. Brynjar er kåret med 7,98-8,47=8,22 i 1999 og vandt desuden A-flokk (5-gang) ved Fjórðungsmót på Vestlandet i 1997. Brynjar har rummelige gangarter med meget god pas og vilje.

Kolfinnur's datter Kolskör frá Gunnarsholt, kåret med 8,20-8,57=8,39 og med en meget god tölt, må også nævnes. Hun er bl.a. mor til hingsten Kormákur frá Flugumýri II.

Kolfinnur har en enkelt søn med fri bedækningstilladelse i Danmark: Burkni frá Borgarhóli. Derudover er han bedstefar til følgende hingste: Austri frá Austurkoti, Siggi fra Katknøs og Völundur frá Búlandi.

Rolf Olsen