Skrevet i 1995:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Ófeigur 882 fra Flugumýri

Ófeigur 882 fra Flugumýri er avlet af familien på gården Flugumýri i Skaga-fjörður. Karl Benediktsson, Gerðum på Sydisland købte dog en halvpart i Ófeigur, mens han var unghest. Idag er Ófeigur ejet af en forening kaldet Ófeigsfelagið (Ófeigur-klubben), der består af ovennævnte personer samt en gruppe af andre tilhængere.

Ófeigur blev født i 1974, og er efter de to helsøskende Kolskeggur og Kengála frá Flugumýri. Hverken Ófeigurs forældre eller bedsteforældre er kårede, hvilket må siges at være meget usædvanligt for en tophingst på Island idag.

Kolskeggur frá Flugumýri
Ófeigur's far Kolskeggur blev aldrig kåret, men har på de få år, han var benyttet som hingst på Flugumýri, avlet flere meget gode afkom, især med meget god tölt og flot forbensaktion. At Kolskeggur var en rigtig god hest understreges også af, at han som vallak vandt A-flokk på Fjórðungsmót på Nordlandet i 1976.

Kolskeggur og Kengála's afstamning er en blanding af ca. ¼ Hornafjörður, ¼ Svaðastaðir mens resten er forskelligt blod fra Skagafjörður.

Farven "bleikálóttur"
Begge Ófeigur's forældre havde farven bleikálóttur - gul med ål og sort man og hale, hvilket givetvis er årsagen til, at Ófeigur udelukkende har avlet heste, der er bleikálóttur eller móálóttur (musegrå). Den eneste anden farve, man har set hos hans afkom, er skimler, som dog er født som enten bleikálóttur eller móálóttur. I anden generation efter Ófeigur ses dog alle farver.

Den specielle forbensaktion
Ófeigur blev vist første gang som 4-åring ved Landsmót i 1978 og fik kåringen 7,80-7,75=7,78 med beskrivelsen: "Velrejst og solidt bygget, men hverken smuk eller fintbygget. Krydset er langt og godt. Benene er noget skæve. Villig og talentfuld unghest med rummelige gangarter og godt benløft. Rideheste-emne".

Året efter blev Ófeigur som 5-åring vist ved en opvisning på Sydisland sammen med en række af Islands bedste hingste. Her slog Ófeigur for alvor igennem med sin flotte og kraftulde tölt med den helt specielle forbensaktion, hvor benet både løftes højt og strækkes meget langt frem.

Ófeigur blev bedste hingst i 6-årsklassen ved Fjórðungsmót 1981 med resultatet 7,80-8,32=8,06 og blev vist sidste gang som individ ved Landsmót 1982, hvor han blev nr. 5 i 6-årsklassen med resultatet 7,80-8,52=8,16 og domsordene "Villig og kraftfuld ridehest med alle gangarter og høj aktion, men ikke lige ben og ej heller fintbygget". Ófeigur har aldrig været nogen smuk hest at se på, men under rytter er holdningen flot og bevægelserne imponerende med den ovennævnte meget kraftfulde forbensaktion.

Året efter i 1983 så man for første gang Ófeigur's afkom vise resultater, idet den kun 5-årige vallak Snjall frá Gerðum blev islandsk mester i tölt. Nogen vil måske kunne huske Snjall fra VM i Danmark i 1989, hvor han efter en meget spændende finale fik sølv i töltkonkurrencen.

Ófeigur´s afkomssamling ved Landsmót 1986.Ófeigur blev vist med afkom ved Landsmót 1986 og fik 1. præmie med gennemsnit for 6 afkom på 7,88-8,18=8,03. Det blev fremhævet, at Ófeigur's afkom er middelstore, ikke smukke, godt middelrejste og med god plads i kværken. Afkommene er villige rideheste med rummelige gangarter og godt benløft.

Ærespræmie for afkom
I 1990 stillede Ófeigur med afkom igen, og fik ærespræmie med 125 i BLUP for 105 bedømte afkom. Domsordene lød: "Ófeigur's afkom er ikke smukke og ofte med tynd man og pandelok. Halsen er rejst og slank i kværken, ryggen er lige og krydset muskelfyldt, men ind imellem er afkommene overbyggede. Afkommene er lidt tungt-byggede. Benkvalitet og hove er rimeligt tilfredsstillende, men benstilling mindre tilfredsstillende. Afkommene har alle gang-arter, tölten er ofte flot med godt stræk, men nogle gange med ujævn takt. Traven er god og passen meget god, hvis den er til stede. De har god galop og hård vilje, men sindet varierer. Af-kommene er godt middelstore, ikke smukke, rejste med smuk nakke-bøjning og flotte bevægelser. Imponerende rideheste. Farven ned-arves sikkert hos afkommene, der er enten gule med sort man og hale eller musegrå."

Ófeigur's afkom er altid meget let genkendelige ved stævner og vækker ofte opmærksomhed p.g.a. deres specielle farver, deres meget karakteristiske høje forbensaktion, og deres meget flotte holdning, især med god nakkebøjning. Kritikpunkterne er en tendens til en lidt "vuggende" tölt med ujævn takt, et til tider hårdt sind, samt et ofte groft hovede og en sjældent særlig smuk bygning. Men udståling og kraft, det har de under rytter!

Ófeigur har mange kårede sønner, og især ved LM-94 var der mange meget gode sønner efter Ófeigur. De bedste sønner er:

Hraunar frá Sauðárkróki (efter Hrafnkatla 3526 frá Sauðárkróki), der faktisk aldrig er kåret, eftersom han døde kun 3 år gammel, er alligevel nævnt, fordi der ud af de to små årgange, han nåede at efterlade som 2- og 3-åring, er kommet meget gode afkom og hele syv 1. præmie afkom, deriblandt hingsten Kolgrimur frá Kjarnholtum.

Reykur frá Hoftúni, der blev nr. 4 i 6-årsklassen ved LM-94 med resultatet 8,10-8,74=8,42, er en imponerende hingst med flot aktion og meget god pas.

Geysir frá Gerðum, kåret med 8,28-8,51=8,39 og nr. 5 i 6-årsklassen ved LM-94, er velbygget med gode alsidige rideegenskaber

Hrannar frá Kýrholti, kåret ved LM-94 med 8,10-8,54=8,32. Hrannar, der allerede som 4-åring fik meget høje points for rideegenskaber, er en kraftig hingst med især meget smidig, rummelig og taktfast tölt.

Hrannar frá Höskuldsstöðum, der blev kåret ved LM-94 med 8,10-8,41=8,26, har meget gode og alsidige rideegenskaber.

Galsi frá Sauðárkróki ved LM 1994Galsi frá Sauðárkróki, der blev bedste 4-års hingst ved LM-94 med kåringen 7,88-8,63=8,25, er meget velrejst med for en 4-åring helt utrolige rideegenskaber, idet han har 9,0 for alle rideegenskaber pånær tölt og sind, hvor han har 8,0.

Bland Ófeigur's døtre skal især fremhæves Blika 6244 frá Árgerði, kåret i 1988 med 7,85-8,83=8,35. Blika har fantastiske rideegen-skaber og bl.a. 10 for sind. Ved Landsmót i 1990 imponerede de to hopper Sæla og Gyðja frá Gerðum med deres store bevægelser og flotte udstråling.

Det er også værd at nævne en enkelt af Ófeigur's dattersønner, Dagur frá Kjarnholtum, der blev bedste hingst med afkom i klassen for 1. præmie hingste ved LM-94 og som individ fik 9,5 for tölt.

Nedenfor er en liste over fuldkårede afkom og børnebørn i Danmark (hingste over 7,50 og hopper over 7,75) efter Ófeigur.

Afkom efter Ófeigur 882 frá Flugumýri:
Kvistur 1044 frá Gerðum                 
Flugar frá Flugumýri
Oður frá Torfunesi                              
Mökkur frá Litlu-Sandvik
Reykur frá Þóreyjarnúpi                
Fiðla frá Flugumýri             

Børnebørn af Ófeigur 882 frá Flugumýri:
Örn DK-156 fra Stutteri Solfaxi 
Fannar fra Søtofte
Halla frá Ásmundarsstöðum               
Nöp frá Bakkakoti

Rolf Olsen