Skrevet i 1999:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Hrafn 802 frá Holtsmúla

Hrafn 802 frá HoltsmúlaHan er blevet kaldt islands bedste avlshingst nogensinde. Han er blevet kaldt et kraftværk i islandsk hesteavl. Ved sin død som 28-årig havde han avlet næsten 1.000 afkom på Island, hvoraf næsten halvdelen er kåret. Hrafn er efterfølgende blevet udstoppet og står i dag udstillet på landbrugsskolen i Hólar. Der er ikke tvivl om, at det er en af de helt store kanoner indenfor avlen af islandske heste, der her er tale om - og alligevel er det et paradoks af de helt store, at Hrafn egentlig har en temmelig uinteressant afstamning.

Hrafn er sort med stjerne, og blev født i 1968 hos avleren Sigurður Ellertsson. I følge den islandske stambog er han efter Snæfaxi 663 frá Páfastöðum og Jörp 3781 frá Holtsmúla. Allerede da Hrafn kom frem og fik sine meget høje individkåringer vakte det opmærksomhed, at hans afstamning egentlig var temmelig uinteressant, idet man skal 3-4 led tilbage, før man finder enkelte rigtigt gode kendte heste.

Hvem er far til Hrafn 802?
Dette spørgsmål har været et stort diskussionsemne i mange år. Hrafn's avler Sigurður Ellertsson har altid fastholdt, at faderen er Snæfaxi 663, som anført i stambogen, men Sigurjón Jónasson (bedre kendt som Duddi i Syðra-Skörðugili), som boede på nabogården, har altid hævdet,  at Hrafn's mor, Jörp 3781, blev bedækket af hans hingst, Blakkur 657 frá Sauðadalsá.

Der er flere modsatrettede argumenter for henholdsvis Snæfaxi og Blakkur. Hrafn er 5-gænger og har avlet mange afkom, der er røde med lys man og hale. Dette peger mod, at Snæfaxi er far, da han havde denne farve samt anlæg for alle gangarter. Omvendt er Hrafn sort, temmelig stor og en flot storrammet type, hvilket ligner mere på Blakkur. Imod Blakkur taler, at han næsten var 3-gænger, med en meget anstrengt tølt, hvilket ikke skulle kunne give Hrafn's gode gangartsanlæg for tölt og pas, samt hans evne for at give disse egenskaber videre til sine afkom. Spørgsmålet om Hrafn's fader vil aldrig blive afklaret og er grundlæggende også ret ligegyldigt - det ændrer ikke noget ved Hrafn's kvaliteter som avlshest, men alligevel er det en pudsig situation, at afstamningen på en af Islands bedste avlshingste nogensinde ikke er 100% sikker. I det efterfølgende vil jeg dog forudsætte, at den officielle afstamning er den korrekte.

Snæfaxi 663 frá Páfastöðum
Snæfaxi, der ligeledes er kendt med efternavnet Mælifelli, blev født i 1963 og blev bygningsbedømt med 7,80 i 1969. Han er aldrig fuldkåret på Island, men blev alligevel optaget i stambogen, som man gjorde ind imellem dengang. Snæfaxi's afstamning er blandet med lidt Kirkjubæ og Svaðastaðir nogle generationer tilbage, men uden kendte heste i de første par led. Han blev eksporteret til Sverige, hvor han har været brugt i avlen i mange år. Udover Hrafn har Snæfaxi ikke avlet deciderede topheste, selvom der dog er kommet enkelte hingste frem efter ham både på Island og i Sverige.

Jörp 3781 frá Holtsmúla
Hrafn's mor blev født i 1954 og fik 1. præmie for afkom i 1976 primært baseret på Hrafn's flotte kåring fra 1974. Jörp har enkelte andre afkom i stambog, men ingen med specielt gode kåringer. Hendes afstamning er blandet, bestående af forskelligt blod fra Skagafjörður af ukendt linie og med Hornafjörður-liniens gamle avlsmatador, Nökkvi 260 frá Hólmi, som farfar.

Når man tænker på Hrafn's flotte præstationer i avlen, samt hans store gennemslagskraft også i andet og tredje led, er det meget bemærkelsesværdigt, at han hverken har særligt gode heste i sin afstamnings første to led eller er avlet ud af en af Islands gamle dominerende avlslinier. Hrafn er blandingsavlet med lidt Hornafjörður og Svaðastaðir et stykke tilbage i sin afstamning og må, sammen med Sörli 653 frá Sauðárkróki, der også er blandingsavlet, siges at være en overbevisende afkræftelse af teorien om, at hingste, der ikke er linieavlede, mangler arvefasthed, og ikke er i stand til at avle gode heste udover første led.

I en tid, hvor BLUP vurderinger har en stor betydning for udvælgelse af unghingste på Island, kunne man også få den tanke, at en Hrafn født i dag måske slet ikke ville få en chance som avlshingst, fordi afstamningen er præget af ukårede heste med deraf følgende lav BLUP.

Hrafn 4 år gammel ved FM 1972Hrafn - en vinder!
De fire gange Hrafn har været vist ved stævner på Island, har han altid vundet sin klasse. Første gang han blev vist, var som 4-åring ved Fjórðungsmót (FM) 1972 på Nordlandet. Her var han bedste 4-års hingst med bedømmelsen 8,00-8,20=8,10 og vakte megen opsigt.

To år senere ved Landsmót (LM) 1974 var Hrafn bedste hingst i 6-års klassen med 8,30-8,72=8,56. Dette var blot 0,01 point højere end klassens nr. 2 Ófeigur 818 frá Hvanneyri. Hrafn's kåring var på det tidspunkt den højeste en hingst nogensinde havde opnået - en rekord, der først blev overgået 20 år senere i 1994 af Gustur frá Hóli med 8,13-9,01=8,57. Med 9,0 for tölt, trav, sind og form og 8,5 for vilje og pas havde Hrafn en meget flot række enkeltkarakterer. Domsordene i 1974 lød: "Smuk og flot, bagpart dog noget klejn. Gæðingur med alle gangarter, rummelighed og god vilje."

Som individ var Hrafn's styrke hans gode, rummelige gangarter med godt benløft, og især en god tölt. Han var stor og flot, med lang velrejst hals. Fridrik Stefansson, bonde på Glæsibæ, har tilredet Hrafn og vist ham ved stævnerne i 1972 og 1974. Han fortæller i bogen "Hestar í Norðri", at Hrafn var meget stor og ranglet, da han startede med ham som 4-åring, men at rideegenskaberne, herunder især tölten, straks var meget gode.

Hrafn bedækkede mange hopper i de efterfølgende år og i næsten alle områder af Island. Han var i privat eje helt frem til 1986, hvor han blev købt af avlsforeningerne i Skagafjörður og på Sydlandet, i den høje alder af 18 år.

Hrafn ved LM 1974Hrafn's afkom overlegne
Første gang Hrafn vises med afkom er ved FM-79, hvor han får 1. præmie med gennemsnit 7,97-7,92=7,95 for 6 afkom. Blandt afkommene var stævnets bedste 5-års hingst og hoppe henholdsvis Fáfnir 897 frá Fagranesi og Svala 4633 frá Glæsibæ. Domsordene fremhævede, at Hrafn's afkom er store med lang og velrejst, men ofte dyb hals. Rideegenskaberne er meget gode med god vilje og alle gangarter med både rummelighed og god aktion.

Ved Landsmót i 1982 kom kronen på værket. Hrafn vandt den eftertragtede Sleipnir-pokal som stævnets bedste hingst med afkom og fik ærespræmie med 8,12-8,26=8,19 for de 12 bedste afkom, hvilket er det højeste gennemsnit, der blev opnået indtil dette afkomskåringsprincip blev afskaffet i 1989. Domsordene lød: "Hrafn 802's afkom er store, i gennemsnit 143 cm i båndmål for de 12 afkom, der ingår i denne bedømmelse. De er velrejste med lang, men dyb hals. Mankekammen er god, ryggen lidt stiv, krydset kort, og lårmuskler klejne og bagbenstilling noget snæver. Benene er tørre og lige, koderne lidt lange og hovene er stærke. Rideegenskaberne nedarves sikkert, viljen er stabil og god, men sindet lidt tungt, men pålideligt og uden nykker. Afkommene er 5-gængere med rummelige og taktfaste gangarter og godt benløft. Hrafn's afkom er kendetegnede ved smuk og flot fremtoning under rytter, de er velrejste med god aktion og megen udstråling og har her vist sig bedre end de fleste andre heste. Hrafn 802 er gæðinga-fader og får ærespræmie for afkom med et gennemsnit på 8,19 (12 afkom)."

Hrafn's afkoms styrke har helt klart været deres flotte aktion og imponerende fremtoning under rytter. Nogle ryttere kritiserer hans afkom for at mangle smidighed og bedre skulderaktion. De fremfører, at selvom hesten går flot med stor forbensaktion, kan man ikke mærke det i sadlen, hvor der ikke er nogen synderlig skulderaktion og hesten føles stiv. Hrafn avler god vilje, men måske ikke den livlige og lette vilje (fjör), som man ofte ser hos hestene fra Sveinn Guðmundsson's avl i Sauðárkróki. Sindet er pålideligt og samarbejdsvilligt, men lidt tungt. Afkommene er velrejste og har lang hals, som dog ofte har en tendens til at være kraftig og dyb. En del kalder denne dybe hals for Hrafn-halsen, men heldigvis gør rejsningen og længden af halsen, at disse heste ofte er flotte under rytter alligevel. Når halsen ikke er for kraftig, er Hrafn's afkom ofte meget flotte typer at se på, og her har han virkelig forbedret avlen. Til gengæld har han nok ikke haft samme forbedrende virkning på benene, hvor hans afkom ofte har for lange koder.

Sønnerne lader vente på sig
Hrafn havde mange meget gode døtre og vallakker med ved LM-82. Derimod var der ingen hingste efter Hrafn udtaget til stævnet og på dette tidspunkt havde Hrafn kun fået en enkelt søn (ovennævnte Fáfnir 897) kåret med 1. præmie. Dette talte ikke umiddelbart for en betydelig rolle i hesteavlen på Island på længere sigt, på trods af den flotte afkomskåring.

Ved kåringen på Gunnarsholt i 1984 kom vendepunktet for alvor, idet 4 Hrafn-sønner, alle 5 år gamle, fik meget flotte kåringer med rideegenskaber omkring 8,50. I de efterfølgende år væltede det bogstaveligt talt frem med 1. præmie hingste efter Hrafn, og ved LM-86 var der hele 8 sønner med 1. præmie. Hrafn har til dato fået omkring 30 hingste kåret med 1. præmie på Island, hvilket er det højeste antal efter en enkelt hingst nogensinde, og der bliver fortsat ved med at komme gode hingste frem efter ham.

Hrafn har 2 sønner med ærespræmie for afkom Þokki 1048 frá Garði og Kolfinnur 1020 frá Kjarnholtum. Derudover har hingste som Fafnir 897, Viðar 979 og Gassi 1036 alle klaret sig meget godt både som individer og i avlen og jeg vil derfor ofre lidt ekstra plads på disse tre hingste i denne artikel og så omtale Þokki og Kolfinnur i en senere artikel.

Hrafn blev aflivet i efteråret 1996, da hans bedækningsprocent var begyndt at falde. Dette skyldtes vistnok, at det begyndte at knibe for bagbenene at klare bedækningerne, men i en alder af 28 år må han vel også siges at have udstået sin tjeneste. Ifølge Islandsfengur-databasen har Hrafn i alt 942 registrerede afkom på Island, hvoraf 436 er kårede. Hans sidste årgang på kun 7 føl blev født i 1997, men vi har nok ikke hørt det sidste til Hrafn's afkom endnu, for hans årgange fra 1995 og 1996 var på henholdsvis 43 og 23 afkom. Deriblandt er der afkom efter nogle af Islands bedste hopper, såsom Krafla 5649 frá Sauðárkróki og Þrenna frá Hólum. Nogle vil måske mene, at det er en lidt bizar historie, at Hrafn efter sin død er blevet udstoppet og i dag er udstillet på Hólar Landbrugsskole i Skagafjörður. Efter de offentliggjorte billeder at dømme, er resultatet dog særdeles vellykket.

Kraftværk i islandsk hesteavl
Ved Hrafn's død kaldte flere overskrifter Hrafn for et kraftværk i islandsk hesteavl. Tidligere hesteavlskonsulent på Island, Þorkell Bjarnason, karakteriserede Hrafn som Islands bedste avlshingst nogensinde. Hvis man ser på hans afkoms kåringsresultater, er det svært at argumentere imod dette. Personligt mener jeg dog, at denne værdighed skal deles med Sörli 653 frá Sauðárkróki, der ligeledes har haft en enorm gennemslagskraft i avlen på Island gennem en lang række sønner og døtre med topresultater.

Hrafn's væsentligste sønner udover Þokki og Kolfinnur er:

Fáfnir 897 frá FagranesiFáfnir 897 frá Fagranesi var bedste 5-årshingst ved FM-79 med 8,28-8,40=8,34 og er en velrejst hingst, dog med dyb hals, og med meget gode gangarter og god vilje. Samme år blev Fáfnir købt af avlsforeningen i Skagafjörður. På trods af sin flotte kåring var han aldrig meget brugt, måske p.g.a. at hans mor er ukåret eller p.g.a. den evindelige politisering omkring hingstene i netop dette område, der har medført, at flere meget gode hingste aldrig har fået en reel chance i avlen. Fáfnir blev dog afkomskåret med 1. præmie i 1987, med et gennemsnit på 7,95-7,99=7,97 for 6 afkom. Året efter blev han solgt til en forening af private avlere efter at have været meget tæt på at blive eksporteret. Her i 90´erne har Fáfnir haft mange topafkom fremme ved kåringer. Hidtil har disse meget gode afkom udelukkende været hopper, så der mangler en afgørende søn i avlen på Island. Denne søn kunne meget vel have været den netop nykårede verdensmester i tölt, Fengur frá Íbishóli, der dog allerede blev eksporteret til Danmark, efter en talentfuld 4-års kåring i 1996. Fáfnir's afkom er velrejste og rimeligt fintbyggede, med god vilje og rummelige gangarter og især god tölt og pas.

Viðar 979 frá ViðvíkViðar 979 frá Viðvík var bedste hingst i 6-års klassen ved Landsmot 1986 med bedømmelsen 7,99-8,62=8,31. Viðar havde som individ meget god tölt og særdeles godt og samarbejdsvilligt sind, men han var dog en skygge af sig selv på selve stævnet i 1986. Avlskonsulent Þorkell Bjarnason fejede kritikken af, at han vandt sin klasse uden at være på toppen, af bordet med denne kommentar: "Viðar gik ikke så godt nu som tidligere, men han har været fremvist ofte og har altid klaret sig godt. Han har meget fint sind og vilje og han er færdig med at arbejde for sine karakterer - det var slet ikke på tale at ændre dem". Viðar fik 1. præmie for afkom ved LM-90 med BLUP 133 for 29 bedømte afkom. Ved LM-94 kunne han faktisk have fået ærespræmie for afkom, men ejerkredsen bag ham kunne ikke finde 12 præsentable afkom til opvisningen og opgav derfor. Viðar´s afkom er karakteriseret ved at være pænt byggede, dog med en noget grov halsbygning. De har alle gangarter, og især god tölt og sind. Viljen kommer dog ofte lidt sent, og mange kritiserer hans afkom for ikke at have nok vilje. Han har avlet mange fine hopper og har 3 sønner med 1. præmie, som dog alle er eksporterede. Han mangler ligesom Fáfnir 897 en afgørende søn i avlen på Island.

Gassi 1036 frá Vorsabæ er kåret med 8,38-8,60=8,49 ved udtagelsen til LM-90. På selve Landsmót blev han nr. 2 i 6-årsgruppen med samme pointtal som vinderen Kolfinnur 1020 frá Kjarnholtum. Gassi, der allerede som 4-åring fik 1. præmie ved LM-86, som nr. 2 i sin gruppe, er en af de smukkeste sønner efter Hrafn - letbygget, harmonisk og velrejst med flot forpart og meget smuk farve. Gangarterne er flotte, især tölt  og holdningen er smuk, men hans pas har altid været meget omstridt, da den er firtaktet og tenderer hen imod fri tölt. Gassi fik 1. præmie for afkom ved LM-94 med BLUP på 131 for 39 afkom. Hans afkom er letbyggede med god hals og overlinie, men ofte noget smal brystkasse. De har gode bevægelser og rene bløde gangarter, men med tendens til firtaktet pas. Vilje og sind er godt. Gassi fik flere gode sønner kåret i årene 1994-95, som det bliver interessant at følge fremover. Gassi blev eksporteret her til Danmark i 1995 og har været meget brugt i de seneste år.

Snældu-Blesi 985 frá Árgerði er meget kendt p.g.a. sin hårde skæbne. Som 5-åring i 1984 fik han en meget flot kåring på Gunnarsholt med resultatet 7,85-8,45=8,15, men senere samme år brækkede han bagbenet. Hans avler Magni Kjartansson valgte at forsøge at redde sin hingst, hvilket krævede overvågning døgnet rundt i mange måneder, hvor Magni overnattede i stalden. Det lykkedes, og han har hvert år modtaget hopper hjemme i Árgerdi, så han har stort set kun afkom i Eyjafjörður. Det var derfor en ægte solstrålehistorie, da Snældu-Blesi fik 1. præmie for afkom ved FM-93 med BLUP på 129 for 35 afkom. Afkommene er karakteriseret ved at være meget velproportionerede med god overlinie og med god tölt og godt sind, men ofte med svage ben og skål (konkav næseryg).

Garður 1031 frá Litla-Garði er kåret med 7,79-8,59=8,19 i 1988 og blev vist med afkom ved LM-90, hvor han fik 1. præmie med BLUP på 128 for 16 afkom. Dette resultat var meget flot eftersom Garður ikke havde været benyttet særligt meget og  næsten udelukkende på hopper i hans eget område Eyjafjörður. Hans afkom er kraftige og kompakte, men velrejste med meget god tölt og vilje, men med benkvalitet under middel.

Adam 978 frá Meðalfelli fik en meget flot bedømmelse på Gunnarsholt 1984 med 7,83-8,65=8,24. Han skuffede lidt ved LM-86, hvor han dog blev nr. 3 i 6-årsklassen. Adam fik 2. præmie for afkom ved FM-91 med 118 i BLUP for 42 afkom. Dette undrede mange, da han havde hele fire meget gode 1. præmie døtre med på stævnet. Adam avler flotte velrejste heste med især god tölt og form, samt godt sind. Viljen er behagelig, men mangler ofte kraft. Adam har ingen sønner i stambog på Island, men er til gengæld morfar til superhingsten Orri frá Þúfu. Derfor vil Adam alligevel blive repræsenteret stærkt i avlen på Island, da Orri i disse år avler hingste på samlebånd.

Blakkur 977 frá Reykjum blev også kåret på Gunnarsholt i 1984 med 7,95-8,52=8,22 men kunne dog ligesom Adam ikke rigtigt leve op til forventningerne senere, hvor hans kåring faldt noget. Blakkur fik 2. præmie for afkom på FM-92 med BLUP på 120 for 24 afkom. Blakkur har avlet udmærkede rideheste med god pas, men der har manglet stjerner, og hans afkom er kendt for, at de meget let bliver forfangne, en fejl der har fået avlskonsulenterne på Island til at fraråde hans videre brug i avlen.

Atli 1016 frá Syðra-Skörðugili blev kåret med 7,85-8,20=8,02 ved LM-86 og var som individ en udmærket ridehest, men dog aldrig imponerende p.g.a. fremsat hovedholdning. Han blev eksporteret til Sverige i slutningen af 80'erne, og er faktisk ikke afkomskåret på Island, men må alligevel nævnes her p.g.a. hans afkoms meget flotte resultater i starten af 90'erne. Atli har avlet rummelige gangarter og især god tölt. Viljen er god, men nogle har dog tendens til lidt hårdt sind.

Toppur frá Eyjolfsstöðum blev som 5-åring kåret med 8,53-8,39=8,46 på Gunnarsholt i 1990. Han var meget smuk og imponerende og der var store forventninger til ham op til Landsmót senere på sommeren. Men Toppur blev trukket tilbage på selve stævnet angiveligt p.g.a. såkaldt hormonchok. Det viste sig senere at være et brækket ribben, der forårsagede Toppur's mærkelige opførsel ved denne lejlighed. Der var lidt stille om Toppur i nogle år, men nu begynder der at komme virkelig gode afkom frem efter ham og han fik 1. præmie for afkom ved LM-98 med 124 i BLUP for 25 afkom. Toppur's afkom er ikke ligeså smukke som ham selv, men rideegenskaberne, herunder især tölt, er gode.

Safír frá Viðvík, der er helbror til ovennævnte Viðar er kåret med 8,28-8,43=8,35 i 1991. Safir har gode gangarter med god aktion, men viljen er kommet sent og mangler lidt kraft. Hans afkom er begyndt at vise gode resultater, og har rummelige bevægelser med god tölt og godt sind og ofte væsentlig bedre vilje, end man umiddelbart ville forvente.

Logi frá Skarði, der er kåret med 8,23-8,57=8,40 er en smuk og meget flot 4-gænger hingst, der blev nr. 4 i B-flokk ved LM-1994 og var bedste hingst på FM-96. Logi har fået flere, helt unge afkom, kåret meget godt de sidste par år, især fra Kirkjubæ, hvor man har været meget godt tilfredse med hans afkom. Logi er nok en hingst, der er værd at bide mærke i fremover - hans stjerne som avlshingst virker for opadgående!

Hrafn er morfar til mange gode hingste, som jeg ikke vil opremse her. Dog skal Hervar 963  frá Sauðárkróki, der har ærespræmie for afkom, nævnes. De mange gode hopper efter Hrafn er der ikke plads til at fortælle om i denne artikel, dog vil mange sikkert huske den smukke og harmoniske 4-gængerhoppe Dimma frá Gunnarsholti, der vandt Bflokk ved Landsmót i 1990.

Nedenfor er en liste over hingste med fri bedækningstilladelse i Danmark, hvor Hrafn er far eller bedstefar.

Afkom efter Hrafn 802 frá Holtsmúla:
Darri 1021 frá Kampholti
Djakni 1043 frá Hvolsvelli
Gassi 1036 frá Vorsabæ
Þjálfi frá Keldudal

Børnebørn af Hrafn 802 frá Holtsmúla:
Andvari fra Asgård
Bersi fra Dronninglund
Eilifur fra Faksemosen
Fengur frá Íbishóli
Förull frá Sandhólaferju
Geisli fra Sigla
Gnyr frá Hrepphólum
Gulltoppur frá Þverá
Hjalti frá Hala
Hrannar frá Kýrholti
Kolfaxi fra Flugumýri
Leiknir frá Vatnsleysu
Ljómi 1023 frá Björk
Moldi fra Nejede
Sirkill frá Efra-Ási
Sokki frá Sólheimum
Sólfaxi frá Bakka
Sprettur fra Faksemosevej
Sæfaxi fra Susja
Vákur frá Brattholti
Vængur frá Engimýri
Yngvi fra Busbjerg
Þytur frá Hóli

Rolf Olsen