Skrevet i 2001:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Feykir 962 frá Hafsteinsstöðum

Feykir frá HafsteinsstöðumFeykir 962 frá Hafsteinsstöðum er en af de eneste hingste af nogenlunde ren Svaðastaðir-linie, der har haft succes som avlshingst på Island de seneste 10-15 år. Historien om Feykir er også historien om, hvordan en hingst med tendens til pastölt har været i stand til at gøre sig gældende i avlen på Island.

Feykir er født i 1977 hos avleren Skafti Steinbjörnsson på gården Hafsteinsstöðum i Skagafjörður. Han er skimmel, men blev født rød med blis,  og er efter Rauður 618 frá Kolkuósi og Toppa 4960 frá Hafsteinsstöðum og er dermed af ca. 65% Svaðastaðir-linie.

Rauður 618 frá Kolkuósi
Rauður blev omtalt i en selvstændig artikel i forrige nummer af Tölt, så omtalen her vil kun være kort. Rauður var ren Kolkuós/Svaðastaðir-hest og har på trods af en ikke specielt imponerende individkåring vist sig at avle en lang række gode afkom, og ikke mindst adskillige dattersønner, som tillige med Feykir, har gjort det godt i avlen på Island.

Toppa 4960 frá Hafsteinsstöðum
Toppa er efter Goði 401-sønnen Stjarni 519 frá Hafsteinsstöðum og Grásiða frá Tungunesi, hvis afstamning er ukendt. Toppa er dermed af ca. 25% Svaðastaðir-linie. Toppa blev afkomskåret med 1. præmie i 1980 med gennemsnit 8,12-7,73=7,93 for 3 bedømte afkom. Hendes domsord fremhævede, at  afkommene er velbyggede, har alle gangarter med god vilje, men ikke blidt sind. Domsordene konstaterede, at gennemslagskraften ikke var særlig god, hvilket man må sige, at eftertiden har modbevist, idet der i de efterfølgende 20 år er kommet en lang række gode heste efter Toppa's døtre, samt  sønnen Feykir.

Feykir ved LM 1982Landsmót 1982
Det første, man hører til Feykir, er i forbindelse med Toppa's afkomskåring i 1980, hvor den 3 år gamle Feykir opnår 7,88 for bygning og får følgende ord med på vejen i Hesturinn Okkar: "Af 3-års unghingstene var den smukkeste Feykir frá Hafsteinsstöðum (bygn. 7,88), god størrelse men lidt rigeligt pasanlæg". Feykir blev vist igen som 5-åring på Landsmót 1982, hvor han med kåringen 8,13-7,97=8,05 var næstbedste hingst i 5-års gruppen. Feykir fik følgende domsord: "Flot med smuk forpart, men noget stiv i kroppen. God vilje og rummelig pas.". Senere samme år blev Feykir solgt i to halvparter til hver af de to førende avlsforbund på Island, henholdsvis det i Skagafjörður og det på Sydisland. Fra Landsmót 1982 husker jeg, at Feykir var meget smuk. Både p.g.a. sin flotte bygning og sin skimlede farve, som på det tidspunkt var spættet - han var altså det, man kalder blåskimmel. Feykir viste en god og rummelig pas med et flot svæv. Han var dog ikke altid helt sikker, hvilket formentlig var grunden til, at han kun fik 8,0. Tölten var med flot holdning, men tenderede temmelig meget over mod pastölt. Dette var noget mere accepteret på Island dengang og udløste derfor et 8-tal, som han nok ikke havde fået i dag. Feykir fik 8,5 for vilje og 7,5 for sind, og jeg ved, at flere har været utilfredse med sidstnævnte karakter, og bl.a. fremhævet, at den udelukkende skyldtes, at han var lidt stresset og urolig ved selve kåringsfremstillingen i 1982. Feykir har mig bekendt ikke været præsenteret offentligt siden 1982, idet han ikke deltog ved sin afkomskåring i 1990. Der verserede i foråret 1986 en historie om, at han ville blive genfremstillet ved årets Landsmót, men jeg ved ikke, om der var ret meget hold i den historie, for han dukkede aldrig op.

I faderens fodspor
I årene efter Landsmót 1982 blev Feykir pænt brugt pænt både på Nord- og Sydisland. I 1984 fulgte Feykir i sin sin far Rauður's fodspor som hovedhingst på statsstutteriet på Hólar - vel en meget logisk konsekvens af Rauður's succesfulde besøg 9 år tidligere. Ingimar Ingimarsson, dengang berider på Hólar, berettede det efterfølgende år i Eiðfaxi om en række flotte og ensartede føl i årgangen efter Feykir.

1. præmie for afkom
Ved Landsmót 1990 stillede Feykir med afkom og fik 1. præmie. I hans gruppe deltog hele tre 1. præmie hingste samt stævnets uomtvistelige stjerne, Þrenna frá Hólum. Med en 5-års kåring på 8,38-8,54=8,46 levede hun op til både Ingimar Ingimarsson's udsagn om en lovende årgang efter Feykir på Hólar, samt sin berømte mor Þrá 5478 frá Hólum's flotte 4-års kåring på 8,48 fra Landsmót 1982. Afkomsdomsordene lød:

"Feykir's afkom har groft hoved, høj mankekam og velrejst hals. Ryggen er stiv, men krydset langt, bredt og smukt. Kroppen er tung, men passende lang. Benene er godt middelggode. Afkommene har godt løft i tölten, men er noget bundet i takten. Traven er grov, men ikke rummelig og passen er kraftfuld. Viljen er god, men sindet tungt. Feykir avler rideheste med alle gangarter, der har flot man og hale, er velrejste og solide, men tungtbyggede. Feykir får 1. præmie for afkom og 4. pladsen i gruppen."

Feykir havde en BLUP-værdi på 123 for 29 bedømte afkom ved denne lejlighed. Stjernen i gruppen var naturligvis Þrenna, der med 9,5 for hals var både smuk og dertil havde meget gode rideegenskaber. Hingstene i gruppen var meget store, flere et godt stykke over 140 cm. i stangmål, og selvom det var ganske flotte heste, var de også temmelig tunge og manglede efter min mening smidighed i bevægelserne. Så det samlede indtryk var alligevel lidt blandet.

Kontroversiel
På mange måder blev afkomskåringen i 1990 skelsættende for Feykir. Igennem 1990'erne er der løbende kommet flere gode afkom efter Feykir frem til kåringer på Island, også flere gode hingste, men med en enkelt undtagelse er disse hingste blevet eksporteret relativt hurtigt og ingen af dem har opnået stor popularitet hos hoppeejerne.

Man kan sige, at Feykir var en lidt kontroversiel hingst, dels fordi Kolkuós-linien ikke havde den store popularitet hos de ledende hesteavlskonsulenter og dels fordi nogle af hans afkom havde tendens til pastölt. Endelig blev hans afkom af nogle kritiseret for at være noget sure og tvære i sindet. Omvendt må man sige, at resultaterne ikke er til at komme udenom. Han havde flere gode hingste med på Landsmót 1994 og på Landsmót 1998 vandt datteren Kringla frá Kringlumýri B-flokk og töltkonkurrencen.

Feykir har, som de fleste hingste med tendens til pastölt, avlet lidt blandet, da en hest jo oftest vurderes primært på sin tölt. En del af hans afkom har tendens til pasagtig tölt, men når tölten er i orden, og det er den vel at mærke i mange af hans afkom, er det ofte meget gode 5-gængere. Passen i hans afkom slår sjældent fejl - den er rummelig og kraftfuld og hans afkom er ofte velrejste og flotte i forparten. Afkommene har som regel godt benløft, men nogle gange synes jeg, man kunne savne lidt mere "fremgrib" i forbensbevægelsen. Feykir avler store heste, men dog ikke så store som man først fik indtrykket af tilbage i 1990, og det er efter min mening absolut positivt.

Feykir's sidste bedækningssæson på island var sidste sommer, idet han blev slået ned i efteråret 2000 og nu ligger begravet på Hafsteinsstöðum. De sidste afkom efter ham vil således blive født nu til sommer. Ifølge Íslandsfengur 2000 har Feykir rgistreret i alt 511 afkom på Island og har 113 bedømte afkom.

Feykir har og har haft følgende væsentlige hingste i avlen på Island:

Eðall frá Hólum, der med en kåring på 7,95-8,37=8,16 var 3. bedste 5-års hingst ved Landsmót 1990. Eðall er en stor og kraftig, lidt grov hest med taktfaste gangarter og meget god pas. Han blev eksporteret til Danmark i 1993 og er bl.a. far til den kendte konkurrence 4-gænger her i Danmark, Gammur frá Vatnsleysu.

Þytur frá Hóli, der blev kåret med 7,98-8,69=8,33 ved Landsmót 1994, er en velrejst og letbygget hest, med knapt middel benbevægelse og hove. Rideegenskaberne er meget gode og ensartede og med særlig flot tölt og form under rytter. Þytur har stået i Danmark siden 1996, hvor han ligeledes forbedrede sin islandske kåring yderligere.

Fáni frá HafsteinsstöðumFáni frá Hafsteinsstöðum, der i 1995 blev kåret med 7,98-8,93=8,41. Samme år blev Fáni solgt til en gruppe avlere i Tyskland og deltog i VM i 1995, hvor han var bedste hingst i 6-års klassen. Fáni er en kompakt og ikke specielt elegant bygget hest, men med helt utrolige rideegenskaber. Gangarterne er imponerende, rummelige, hurtige og taktfaste og der er en utrolig lethed over Fáni, når han bevæger sig.

Asi frá Kálfholti, der er kåret i 1996 med 8,08-8,38=8,23.  Asi er letbygget og har god tölt og super trav. Til gengæld er sindet i  Asi efter sigende ikke det allerbedste, og han fik da også 7,0 som 4-åring, selvom han siden har opnået 8,0. Asi står, mig bekendt, stadig på Island, som den eneste af disse hingste.

På hoppesiden gør ovennævnte Þrenna frá Hólum, kåret med 8,38-8,54=8,46 og allerede mor til fire 1. præmie hopper, samt Kringla frá Kringlumýri, den kridhvide hoppe, der vandt B-flokk gæðingakeppni ved Landsmót 1998 og er kåret som 4-gænger med 7,60-8,59=8,09, sig særdeles godt bemærket.

Endelig er Feykir morfar til Orri-sønnen Ýmir frá Holtsmúla, der var bedste 4-års hingst på Landsmót 2000.

Feykir har følgende hingste, hvor han er far eller bedstefar, med fri bedækningstilladelse i dansk avl:

Sønner
Eðall frá Hólum
Þytur frá Hóli
Léttir frá Flugumýri

Børnebørn
Bekkur frá Kirkjubæ

Rolf Olsen