Skrevet i 2001:

Gå til oversigt over alle artikler om hesteavl

Gå til forsiden af www.ishest.dk

 

Rauður 618 frá Kolkuósi

Stokkhólma-Rauður - Dauði-Rauður

Ordet Kolkuós får uvægerligt de fleste i Danmark til at tænke på Hörður 591 frá Kolkuósi, der har haft mange sønner og sønnesønner i dansk avl. Ser man på avlen på Island i dag, er Hörður 591's indflydelse dog ikke særlig stor. En anden Kolkuós-hingst, Rauður 618 frá Kolkuósi, har derimod været i stand til at gøre sig gældende, dels via en række gode afkom og børnebørn og dels via sønnen Feykir 962 frá Hafsteinsstöðum (som vil blive omtalt i en selvstændig artikel i næste nummer af Tölt). Rauður døde i foråret 1982 under for en hest ganske dramatiske omstændigheder, idet han blev fundet død på marken, dræbt af et riffelskud. Dette medførte, at han fik endnu et tilnavn udover Stokkhólma-Rauður, nemlig "Dauði-Rauður" (Døde-Rauður).

Rauður, der var rød uden aftegn, blev født i 1961 hos avleren Sigurmon Hartmannsson på gården Kolkuósi i  Skagafjörður og er efter Lettir frá Kolkuósi og Hnísa frá Kolkuósi.

Lettir frá Kolkuósi
Lettir, der var født i 1946, var efter Hólmjarns-Brunn fra Vatnsleysu og Perla 2282 frá Kolkuósi, der igen var datter af Hörður 112 frá Kolkuósi (altså den ældre), stamfaderen til hele Kolkuós-linien. Lettir var renavlet Svaðastaðir-hest, men blev aldrig kåret. Han blev brugt meget som avlshingst på Kolkuósi i 1950'erne og starten af 1960'erne med gode resultater, og er således også morfar til Hörður 591 frá Kolkuósi.

Hnísa frá Kolkuósi.
Hnísa var ligeledes efter ovennævnte Hörður 112 frá Kolkuósi. Den ældre Hörður, der var en meget god avlshingst på Island i perioden 1930-1945, er dermed stærkt repræsenteret i Rauður. Der er ikke så meget andet at fortælle om Hnísa, idet Rauður er hendes eneste bedømte afkom.

Landsmót 1966
Rauður blev allerede som unghingst solgt til Pétur Sigurðsson på gården Hjaltastöðum ligeledes i Skagafjörður, og han fremviste Rauður som 5-åring ved Landsmót i 1966 på Hólar. Her blev Rauður kåret med 7,80-7,68=7,74, som selvom ridningen og træningsmetoderne dengang var meget anderledes end i dag, absolut var en kåring på det jævne. På enkeltkaraktererne er det værd at bemærke, at Rauður fik 8,0 for tölt og form, 7,5 for vilje, trav og galop, 8,5 for sind og 7,0 for pas. Rauður var 136 cm. i stangmål og dermed en rimelig stor hest efter datidens normer. Han blev siden genfremstillet i 1969 med et ringere resultat for rideegenskaber (7,0 for tölt) og blev atter bedømt i 1970 med et resultat næsten magen til det fra Landsmót 1966. Da jeg aldrig selv har set Rauður i live, har jeg har spurgt kåringsdommer her i Danmark gennem mange år Friðþjofur Þorkelsson om en kort beskrivelse af Rauður. Han fortæller, at Rauður var en ganske flot og velrejst hest, tørt bygget, med masser af man og hale og gode ben. Som for så mange heste på Island i gamle dage havde tölten tendens mod pastölt, dog hverken værre eller bedre end det normale dengang.

Rauður med afkom 1972Stokkhólma-Rauður
I slutningen af 1960'erne skifter Rauður endnu engang ejer, idet han bliver solgt til Halldór Sigurðsson på gården Stokkholmi i Skagafjörður og han får hurtigt tilnavnet Stokkhólma-Rauður. I de efterfølgende år bliver Rauður brugt meget på denne gård, samt på Svaðastöðum, der jo er stedet hvor Rauður kan føre sin afstamning tilbage til. Halldór Sigurðsson fremviser Rauður med afkom 11 år gammel på Fjórðungsmót i 1972 i Skagafjörður. Her får han 2 præmie for afkom og domsordene:

" Rauður's afkom har groft hoved, er middelrejste, nogle med god nakkebøjning, men halsen er for dyb. Mankekammen er god og ryglinien rimeligt velformet, men må dog ikke blive stivere. Krydset er rimeligt langt, noget stejlt og benene er kraftige og stærke. Afkommene har behagelig vilje og bærer sig rimeligt godt under rytter og har godt benløft. Tölten er rummelig og pasen er til stede. Får 2. præmie"

Dengang offentliggjorde man ikke gennemsnitskarakterer ved afkomskåringer.

Brugt på statsstutteriet på Hólar
I 1975 sker der en væsentlig begivenhed, idet Rauður bliver brugt på næsten alle de gode hopper på statsstutteriet på Hólar, der dengang havde som mål at renavle heste af Svaðastaðir-linien. Året efter bedækker han ligeledes adskillige hopper fra Hólar  og resultatet af disse to årgange var adskillige meget fine hopper kåret med 1. præmie og ligeledes et par hingste.

EM i Skiveren i 1977
Rauður gjorde sig særdeles positivt bemærket ved EM i Skiveren i Danmark i 1977, idet der var udtaget hele fire virkeligt gode afkom efter Rauður, alle født på Stokkholmi. Der blev derfor arrangeret en opvisning med disse fire heste, hvoraf Stokkhólma-Blesi og Baldur begge deltog i finalerne på stævnet i henholdsvis 5-gang og 4-gang. I gruppen så man ligeledes vallakken Faxi redet af en purung 13-årig Bent Rune Skulevold.

I 1981 begyndte afkommene født på Hólar at komme frem til kåringer og ejeren planlagde derfor at fremvise Rauður med afkom endnu engang på Landsmót i 1982 for at opnå 1. præmie. Dette blev der, som nævnt ovenfor, sat en brat stopper for i foråret 1982, idet Rauður blev dræbt på marken af et riffelskud. Der har altid verseret en række mere eller mindre fantasifulde historier om denne episode, som jeg skal undlade at nævne her. Faktum er, at "drabet" aldrig er opklaret. Måden Rauður døde på, har medvirket til nærmest at udødeliggøre Rauður med det sidste tilnavn "Dauði-Rauður".

1. præmie for afkom på papiret
Der er ingen tvivl om, at Rauður havde fået en høj 1. præmie for afkom, hvis han havde deltaget ved Landsmót i 1982, hvor Feykir 962 frá Hafsteinsstöðum var næstbedste 5-års hingst og der var tre 1. præmie hopper fra Hólar udtaget til stævnet. En hurtig lille kalkulation viser da også, at Rauður er meget tæt på ærespræmie for afkom efter de gamle regler, der kræver et gennemsnit på 8,10 for 12 afkom. Et gennemsnit, som han nok kunne have nået, hvis nogle af de gode konkurrencevallakker efter ham var mødt til kåring.

Rauður har avlet meget forskellige typer rideheste. Der har været en del virkelig flotte 4-gængere efter ham, hvor man nok især husker den skimlede vallak Baldur fra Stokkhólmi, der deltog i samtlige EM-stævner i perioden 1975-1981 og siden som ældre kridhvid skimmel har imponeret ved opvisninger på Equitana. Der har også været mange gode 5-gængere med meget god pas, som dog i nogle tilfælde har været kritiseret for at have vel rigeligt pasanlæg og har krævet meget arbejde for at rense takten i tölt og trav. Kolkuós-hestene er generelt kendt for ofte at have for hårdt sind, men det er alligevel mit indtryk, at Rauður for denne egenskab, har været bedre end sin berømte nevø Hörður 591 frá Kolkuósi. Det samme gør sig egentlig gældende for den anden væsentlige fejl ved mange Kolkuós-heste - den meget stive ryg.

Nedenfor er anført hele tre tophingste af kombinationen Hrafn 802 frá Holtsmúla og en datter af Rauður, hvilket er bemærkelsesværdigt. Inden for avlen taler man nogle gange om et "gyldent kryds", hvor to heste af bestemt afstamning oftest vil avle gode heste sammen, og der er det nærliggende at konkludere, at Rauður's "gyldne kryds" er, når han bliver kombineret med Hrafn 802 frá Holtsmúla.

Rauður's væsentligste søn er Feykir 962 frá Hafsteinsstöðum, der vil blive omtalt i næste nr. af Tölt. Rauður er en generation ældre end de andre hingste i denne artikelserie, så derfor medtager jeg et ekstra led, når jeg nedenfor nævner hingste på Island og i Danmark, der er efterkommere af Rauður.

Rauður har følgende hingste i avlen på Island:

Njáll 789 frá Hjaltastöðum, der fik 1. præmie ved Landsmót 1974 med 7,90-8,15=8,03. Njáll havde god tölt og godt sind og blev afkomskåret i 1. præmie i midten af 1980'erne og har avlet udmærkede rideheste, men dog ikke deciderede topheste.

Elgur 965 frá Hólum, der ganske vist ikke opfylder de normale krav til at blive nævnt i disse artikler, idet han hverken er kåret over 8,10-8,15 individuelt eller er afkomskåret, men som alligevel fortjener at blive nævnt. Elgur er kompakt bygget med stærke ben, og har en kanonvilje og pas, men også noget pasagtig tölt. Han har avlet en del gode, men ofte kompakte og ikke særlig smukke rideheste med stærk vilje, herunder to hingste med 1. præmie.

Ljóri 1022 frá Kirkjubæ, der er sønnesøn af Rauður og er kåret med 8,26-8,20=8,23. Ljóri har avlet en del gode heste, især flere højtkårede hopper, dog ofte med noget anspændt sind.

Viðar 979 frá Viðvík, der er dattersøn af Rauður, og var bedste hingst i 6-års klassen ved Landsmot 1986 med bedømmelsen 7,99-8,62=8,31. Viðar fik 1. præmie for afkom ved Landsmót 1990, og hans afkom er karakteriseret ved at være pænt byggede, dog med en noget grov halsbygning. De har alle gangarter, og især god tölt og godt sind. Viljen kommer dog ofte lidt sent, og mange kritiserer hans afkom for ikke at have nok vilje.

Safír frá Viðvík, der er helbror til ovennævnte Viðar efter den meget gode avlshoppe og Rauður-datter Gloria 4140 frá Hjaltastöðum, er kåret med 8,28-8,43=8,35 i 1991. Safir har gode gangarter med god aktion, men viljen er kommet sent og mangler lidt kraft. Hans afkom er begyndt at vise gode resultater, og har rummelige bevægelser med god tölt og godt sind og ofte væsentlig bedre vilje, end man umiddelbart ville forvente. Safír har kvalificeret sig til 1. præmie for afkom i både 1998 og 2000 uden at stille op, og nu er han netop blevet eksporteret til Tyskland.

Logi frá Skarði, der er dattersøn af Rauður, er kåret med 8,23-8,57=8,40 og er en smuk og meget flot 4-gænger hingst, der blev nr. 4 i B-flokk ved Landsmót 1994 og var bedste hingst på Fjórðungsmót 1996. Logi har fået flere, helt unge afkom kåret meget godt de sidste par år, især fra Kirkjubæ, hvor man har været meget godt tilfredse med hans afkom. Logi er ligesom Viðar og Safír efter Hrafn 802 frá Holtsmúla.

Udover de hingste, der er afkom eller børnebørn af Feykir 962 frá Hafsteinsstöðum, og som vil blive nævnt i artiklen om ham, har Rauður følgende hingste, der er børnebørn og oldebørn, med fri bedækningstilladelse i dansk avl:

Børnebørn
Þjassi frá Kirkjubæ
Ferill frá Hafsteinsstöðum

Oldebørn
Korði frá Kirkjubæ
Dugur frá Mosfellsbæ
Sirkill frá Efra-Ási

Rolf Olsen